De Muziekkoepel in het monumentale stadspark Worpplantsoen is een begrip geworden voor Deventer en omstreken. Hij is gebouwd door aannemer E. van der Woerd, in 1853. Het bleef honderd jaar (en is nu weer) een hoogtepunt in het park. Met de bijbehorende kiosk was het de trekpleister voor de Deventenaren. Rond 1955 werd de muziekkoepel […]

De Muziekkoepel in het monumentale stadspark Worpplantsoen is een begrip geworden voor Deventer en omstreken. Hij is gebouwd door aannemer E. van der Woerd, in 1853. Het bleef honderd jaar (en is nu weer) een hoogtepunt in het park. Met de bijbehorende kiosk was het de trekpleister voor de Deventenaren.

Rond 1955 werd de muziekkoepel gesloopt, mogelijk omdat de belangstelling voor openluchtconcerten afnam. Het enige muziekkorps van de Worp ‘Onderling Kunstgenot’, ook wel Ons Neutje genoemd, ging in dezelfde tijd failliet.

En toen verder…

Zo’n zestig jaar later bouwde Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen de verdwenen muziekkoepel weer op. Dit bracht het park weer tot leven met het organiseren van concerten en evenementen en is het opnieuw de trekpleister geworden in het Worpplantsoen. In de muziekkoepel is sindsdien de gehele zomer lang op iedere zondag muziek, dans en entertainment in de openlucht, voor en door alle leeftijden.

Oudste Stadswandelpark

Het Worpplantsoen is het oudste stadswandelpark van Nederland. Het gebied aan de overkant van de IJssel (de Worp) was al in 1578 langs paden en wegen beplant met bomen. In 699 werd voor het eerst melding gemaakt van een plantage (park) aan de IJsseloever. Nadat de Fransen het park en de bebouwing in 1813 hadden verwijderd, werd een nieuw park aangelegd in 1816. Het was een bekende bestemming in Deventer voor een zondagse wandeling. Na een overstroming van de IJssel in 1929, besloot de gemeente Deventer om een dijk aan te leggen. Deze werd eind jaren ’90 nog weer versterkt. In 2006 is het park nog flink onder handen genomen, en kreeg het historisch padenpatroon weer terug. Er zijn bomen aangeplant en de camping heeft een forse opknapbeurt gehad. Vanaf september dat jaar is het gerenoveerde park feestelijk in gebruik genomen. En nu is het nog steeds iedere dag een feestje om er te zijn!

Bron: Muziekkoepel Worp

Lees ook: