Triest nieuws voor de familie Sinnema. Bloemenhandelaar Bert Sinnema is onverwacht overleden. In de nacht van zondag 28 op maandag 29 januari 2024 overleed hij in zijn slaap. Bert Sinnema is 54 jaar geworden. Sinnema is in Almelo vooral bekend door de (verdwenen) kiosk op de Koornmarkt.

Triest nieuws voor de familie Sinnema. Bloemenhandelaar Bert Sinnema is onverwacht overleden. In de nacht van zondag 28 op maandag 29 januari 2024 overleed hij in zijn slaap. Bert Sinnema is 54 jaar geworden. Sinnema is in Almelo vooral bekend door de (verdwenen) kiosk op de Koornmarkt.

Bloemen op de markt

De bloemenhandel binnen de familie Sinnema begon bij Berts opa Albert. Die droeg de handel jaren later over aan zijn zoon Ruud. De familie verkocht jarenlang bloemen op de warenmarkt in Almelo.

“Bloemen waren destijds een luxe artikel, alleen weggelegd voor de bovenste laag van de bevolking”, vertelde Bert Sinnema in het jaar 2000 in een interview in Tubantia. “Als één van de eersten trok opa naar het westen om bloemen in te kopen. Hij liet ze in grote rieten manden per trein naar Almelo vervoeren. Mijn grootvader heeft hier in het oosten geïntroduceerd: een bos bloemen voor iedereen.”

De bloemenkraam van Sinnema op de koornmarkt. Foto: Bert Klifman/Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Kiosk op de Koornmarkt

Rond het jaar 1990 ging een vaste kiosk van Ruud Sinnema open op de Koornmarkt. Berts vader had grond gekocht van de gemeente Almelo voor de vestiging van een ‘relatief klein bloemenstalletje’. De kiosk van vijf bij vier meter werd geopend door de toenmalige wethouder William Pingen van Almelo.

De bloemenkiosk van Sinnema vlak voor de opening. Foto: Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Kiosk vol in bedrijf

De liefde tussen de gemeente en de bloemenhandelaar ging snel over. Volgens de gemeente mocht Ruud bij zijn kraam bloemen uitstallen, maar nam hij in de loop der jaren elke keer een metertje erbij. De gemeente was er niet zo blij mee dat de doorgang voor publiek en hulpdiensten werd verhinderd.

De bloemenkiosk van Sinnema op de Koornmarkt. Foto: Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Sinnema sloot de kiosk

De gemeente en de bloemenhandelaar kregen ruzie. In 1998 sloot Sinnema daarom de kiosk en ging verder aan de Ootmarsumsestraat. Korte tijd later overleed Ruud Sinnema plotseling. Zijn zoon Bert (Albert) nam het bedrijf over en opende bloemenwinkels in een paar Twentse steden en daarbuiten.

De bloemenkiosk van Sinnema op de Koornmarkt. Foto: Bert Klifman/Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Kiosk gesloten in 1998

In 1998 sloot de kiosk van Sinnema op de Koornmarkt. Daarna heeft het nog vijf jaar geduurd voordat het gebouwtje werd gesloopt. Jarenlang was er ruzie tussen de twee partijen. De enige manier waarop de gemeente het pand en de grond in bezit kon krijgen, was een deal sluiten met de familie Sinnema.

De gesloten bloemenkiosk van Sinnema met Gouki ernaast. Foto: A. Moelard/Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Kiosk gesloopt in 2003

In 2003 wisten Sinnema en de gemeente een akkoord te bereiken. De gemeente heeft 255.000 euro betaald om de kiosk en de grond in bezit te krijgen. Na de koop hield de gemeente een kijkdag voor geïnteresseerde ondernemers, maar niemand toonde interesse in de kiosk en dus is het gesloopt.

De bloemenkiosk van Sinnema werd gesloopt. Foto: Bert Klifman/Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Bert Sinnema overleden

Bloemenhandelaar Bert Sinnema is in de nacht van zondag 28 op maandag 29 januari 2024 overleden in zijn slaap. Hij is 54 jaar geworden. Bert heeft de zaak een paar jaren geleden overgedragen aan zijn zoon, die net als Berts vader Ruud heet. De bloemenhandel gaat dus nog steeds verder als Sinnema.

Lees meer over het overlijden van Bert Sinnema op Tubantia.nl.

Bloemenhandelaar Bert Sinnema in het jaar 2000. Foto: Dinand Buisman/Tubantia