De Russische Centrale Bank bespreekt de mogelijke inzet van digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) als betaalmiddel in buitenlandse handel, volgens Elvira Nabiullina, de gouverneur van de bank. Nabiullina verklaarde dat hoewel Rusland tegen het gebruik van crypto betalingen in binnenlandse transacties is, het land openstaat voor het idee van het gebruik van cryptocurrencies in buitenlandse handel.

Rusland ondersteunt gebruik van crypto in buitenlandse handel

De Bank van Rusland bespreekt de mogelijke inzet van digitale valuta’s van centrale banken en cryptocurrencies in grensoverschrijdende betalingen met bevriende landen, volgens Elvira Nabiullina, de bankgouverneur. Nabiullina, die wordt gecrediteerd met het succesvol sturen van de door sancties getroffen Russische economie, voegde eraan toe dat de CBDC of digitale roebel van haar land is voorzien van een functie die integratie met andere CBDC’s mogelijk maakt.

Met betrekking tot het gebruik van cryptocurrencies, drukte Nabiulla haar oppositie uit tegen hun gebruik in binnenlandse transacties tijdens een interview met RIA Novosti. Echter, de Russische Centrale Bank chef herhaalde de openheid van haar land voor hun gebruik in buitenlandse handel.

“Voor wat betreft cryptocurrencies, onze positie is bekend; we zijn tegen hun gebruik in betalingen binnen het land. Tegelijkertijd ondersteunen we hun gebruik in buitenlandse handel, maar een wetsvoorstel dat zo’n mogelijkheid biedt, wordt nog steeds besproken in de Staatsdoema,” zei Nabiulla naar verluidt.

De Impact van Amerikaanse sancties

Zoals eerder gerapporteerd, hebben Moskou functionarissen hun openheid naar het idee van “kwaadaardige crypto” voor gebruik in buitenlandse handel gesignaleerd. Bijvoorbeeld, in april 2023 onthulde de plaatsvervangend minister van Financiën van het land, Alexey Moiseev, dat Rusland van plan was een commissie op te zetten om vergunningen uit te geven aan entiteiten die crypto gebruiken in buitenlandse handelstransacties.

Echter, de vooruitzichten van Russische entiteiten die crypto gebruiken om sancties te ontwijken, heeft sommige westerse leiders en politici gealarmeerd. Velen hebben sindsdien opgeroepen tot spelers in de crypto-industrie, inclusief crypto-beurzen, om diensten te weigeren aan gesanctioneerde entiteiten. In 2022 ging Hillary Clinton, een verliezende Amerikaanse presidentskandidaat, zelfs zover om op te roepen tot een totale blokkade van alle Russische crypto-gebruikers.

Ondertussen gaf Nabiullina in hetzelfde interview toe dat het laatste sanctiepakket van de VS en de dreiging van secundaire sancties “bepaalde complicaties van grensoverschrijdende afrekeningen met veel landen” hebben gecreëerd. Ze zei echter dat zulke complicaties Rusland en zijn bondgenoten moeten aansporen “om inspanningen te verhogen om alternatieve betaalmethoden te creëren.”

Het bericht Rusland overweegt crypto voor buitenlandse handel ondanks sancties verscheen eerst op CryptoBenelux.