Ondernemer Richard Schuldink (43) heeft nu acht jaar zijn eigen Plus-supermarkt in Almelo, aan het Eskerplein. Bij de servicebalie voorin de winkel verkocht hij sigaretten en shag, maar dat mag straks niet meer. Vooruitlopend op nieuwe regels opent Richard naast zijn supermarkt een tabakswinkel. Door nieuwe regels mag Richard vanaf juli dit jaar geen sigaretten, […]

Ondernemer Richard Schuldink (43) heeft nu acht jaar zijn eigen Plus-supermarkt in Almelo, aan het Eskerplein. Bij de servicebalie voorin de winkel verkocht hij sigaretten en shag, maar dat mag straks niet meer. Vooruitlopend op nieuwe regels opent Richard naast zijn supermarkt een tabakswinkel.

Door nieuwe regels mag Richard vanaf juli dit jaar geen sigaretten, shag en andere rokerswaren verkopen in zijn supermarkt. “Dat scheelt flink in de omzet”, laat de ondernemer weten. “Ik dacht daarom al langer aan een aparte tabakswinkel. Vorig jaar hoorde ik dat Bakker Leo ging slutien en kwam alles in een stroomversnelling. De bakkerswinkel zat direct naast mijn supermarkt, dat pand is voor mij dus ideaal.”

‘Niet ergens anders heen’

Richard is zelf geen roker. “Niet meer. Ik heb jaren gerookt, maar ben gestopt. Ik ben nu ook niet ineens tegen roken hoor”, laat hij weten. “Ik wil dat mijn klanten in dit winkelcentrum alles kunnen halen wat ze nodig hebben. Het zou toch jammer zijn als ze voor sigaretten of shag ergens anders heen moeten. Door de nieuwe winkel maak ik wel meer kosten, maar dat weegt niet op tegen de omzet die ik mis zou lopen.”

Voor de winkel heeft Richard een nieuw bedrijf opgezet. “De tabakspeciaalzaak staat helemaal los van de Plus. Ik heb twee dames aangenomen die de winkel runnen. Af en toe zullen medewerkers van de Plus achter de balie staan. Dat mag ook gewoon.”

Lees verder onder de foto >

Richard Schuldink in zijn nieuwe tabakspeciaalzaak in Almelo. Foto: indebuurt Almelo

Van buiten is niks te zien

De winkel opende op woensdag 31 januari. Van de buitenkant is weinig bijzonders te zien. Voor rookwaren mag namelijk geen reclame worden gemaakt, daarom is er geen etalage ingericht en zijn de ramen beplakt. Binnen mogen de sigaretten en shag uitgestald worden, die hoeven niet in dichte kasten verborgen te zijn. Ook hangen in de winkel schermen waarop reclames te zien zijn voor merken sigaretten en shag.

Richard benadrukt dat zijn nieuwe winkel alleen voor volwassen is. “Onder de 18 jaar krijg je niets mee. Daar letten we scherp op. Dat geldt ook voor de krasloten en andere kansspelen die we er verkopen.”

Enige nieuwe in Almelo

Door het hele land worden volop nieuwe tabakszaken geopend. Voor het eerst in jaren groeit het aantal zaken gespecialiseerd in rokerswaren. Vaak zijn het supermarktondernemers die in een pandje naast of tegenover de winkel een speciaalzaak starten.

Richard denkt dat hij in Almelo de enige is. “Diverse supermarkten hebben een gemakswinkel in de buurt, zoals de Primera bij Plus Van Limbeek aan de Bornsestraat. Die gemakswinkels mogen nog een paar jaar doorgaan met het verkopen van rookwaren. Andere supermarkten zitten vlakbij tankstations, klanten kunnen de komende jaren daar terecht. Ik denk dat we aan het Eskerplein een unieke situatie hebben.”