Ze zijn imposant en indrukwekkend, de Schotse Hooglanders die in de uiterwaarden rond grazen. Reden genoeg om speciaal van deze dieren een fotoreeks te maken. Deventer fotograaf Sander Korvemaker begaf zich urenlang tussen de grazers en opent binnenkort een expositie met foto’s. “Ik probeerde een metertje of dertig afstand te houden. De Schotse Hooglanders doen […]

Ze zijn imposant en indrukwekkend, de Schotse Hooglanders die in de uiterwaarden rond grazen. Reden genoeg om speciaal van deze dieren een fotoreeks te maken. Deventer fotograaf Sander Korvemaker begaf zich urenlang tussen de grazers en opent binnenkort een expositie met foto’s.

“Ik probeerde een metertje of dertig afstand te houden. De Schotse Hooglanders doen in principe niets, maar ze zijn wel heel nieuwsgierig en het blijven wilde dieren”, zegt Sander. Hem werd gevraagd een fotoreportage van de dieren te maken voor een expositie in het Informatiecentrum IJssel Den Nul.

Op de bonnefooi

“Er hangen al werken van andere fotografen, die hebben alles te maken met Schotland. Beelden van de Schotse Hooglanders in eigen achtertuin passen daar goed bij.” En dus lag Sander op zijn buik tussen de grote roodbruine koeien. “Het is sowieso een mooi gebied om lekker doorheen te wandelen. Ik ben er zeven of acht keer op de bonnefooi geweest, gewoon om te kijken wat er gebeurde. Ik wilde ze vooral in hun eigen leefomgeving en in hun dagelijkse leven vastleggen. Zo gingen ze op zonnige dagen lekker badderen in het water en liepen ze rustig tussen de bomen en struiken. In de Duursche Waarden staat ook de oude steenfabriek van Fortmond, daar woont een toren- of slechtvalk. Verder lopen er pony’s en vliegt er een zeearend. Een prachtig gebied.”

Oog in oog

Sander was niet de enige nieuwsgierige. “Ineens sta je dan met tien Schotse Hooglanders om je heen. Die wilden wel eens weten wat ik daar kwam doen. Je blijft toch te gast bij hen”, zegt hij. “Uiteindelijk leverde dat wel één van mijn mooiste beelden op. Een grote Schotse Hooglander die me vanuit het struikgewas aankijkt, alsof hij wilde zeggen: ‘Wat denk jij hier te komen doen?’.

Al met al waren zijn bezoekjes goed voor zo’n achthonderd foto’s. “Waarvan ik de veertien mooiste heb uitgezocht om te exposeren”, zegt Sander.

Sander de fotograaf

Sinds begin dit jaar is Sander meer dan alleen hobbymatig met fotograferen bezig. “Op 1 januari ben ik voor mezelf begonnen. Vanaf 2016 is het fotograferen echt serieuzer geworden. Ik kreeg toen een andere camera met veel meer mogelijkheden ik besloot de cursus Natuurfotografie te gaan doen. Sindsdien heb ik de camera niet meer losgelaten. Dit wordt mijn derde expositie”, vertelt hij. “Het meest fotograaf ik natuur in de buurt van mijn eigen stad Deventer. Het is mooi dat ik de kans krijg om nog eens eigen werk te exposeren.” Hieronder vast een voorproefje van zijn werk:

De expositie

De de foto expositie is van 13 februari tot en met 12 mei te zien in Informatiecentrum IJssel Den Nul, op 9 maart is er een officiële opening.

Skye High is de naam van de expositie die gelijktijdig te zien is met die van Sander Korvemaker. Deze expositie bestaat uit foto’s van het Schotse eiland Skye gemaakt door fotografen Gert Klos en Marc-Jan Heilhof. Meer informatie over hun expositie staat op: https://mj-heilhof.squarespace.com/.

Lees ook: