Amsterdam heeft veel toffe ondernemers waar we trots op mogen zijn. Iedere week staat een ondernemer met een bijzonder verhaal in de spotlight op indebuurt. Dit keer Jesse van der Eng, een jonge muzikant die een haat-liefdeverhouding heeft met het leven in de stad. Tekst: Sissi Kramer Zes jaar lang heeft Jesse op de theaterschool gezeten. Toen […]

Amsterdam heeft veel toffe ondernemers waar we trots op mogen zijn. Iedere week staat een ondernemer met een bijzonder verhaal in de spotlight op indebuurt. Dit keer Jesse van der Eng, een jonge muzikant die een haat-liefdeverhouding heeft met het leven in de stad.

Tekst: Sissi Kramer

Zes jaar lang heeft Jesse op de theaterschool gezeten. Toen hij auditie deed voor een vervolgopleiding in theater, kwam de muzikant erachter dat het niet bij hem past. “Toen ik daar voor het tribunaal stond, voelde ik alle hoop en energie uit mijn lichaam druipen. Mijn passie voor muziek begon bij de afkeer tegen theater”, zegt hij met een knipoog.

Theater

Alhoewel Jesse van een koude kermis thuiskwam, gaf hij de moed niet op. Creatief bezig zijn is wat bij hem past, maar op welke manier? Jesse probeerde van alles uit, maar wist diep van binnen dat het de muziekwereld was waar hij zich thuis in voelde.

Lees verder onder de foto >

Jesse van der Eng muzikant Amsterdam
Jesse tijdens een optreden | Foto: Jesse van der Eng

Mama’s telefoon

“Het begon eigenlijk heel klein. Met een appje op mijn moeders telefoon kon ik nummers maken door samples te mixen. Hier wist ze niets van, tot we op een dag met familie op vakantie waren en ze de app had ontdekt. Het waren wel vierhonderd instrumentale nummers.” Zo kwam zijn moeder erachter dat ze een getalenteerde zoon in huis had. “Daar moest ik volgens haar meer mee gaan doen. Bovendien maakt het mij blij; ik kan mijn ei erin kwijt.”

Van jongs af aan denk ik al in rijm en poëzie

Jesse van der Eng

Na jarenlang vooral instrumentaal nummers te hebben gemaakt, voegde Jesse zijn passie voor taal samen met klank. “Van jongs af aan denk ik al in rijm en poëzie. De mensen die mij goed kennen weten dat ik veel woordgrappen maak. Het zijn grappen waar je eerder van huilt dan van lacht, omdat ze zo slecht zijn.” Jesse heeft niet direct een voorbeeld klaar, maar zegt wel een ‘nabeeld’ te hebben. “Je moet het met een korreltje zout nemen.”

Idolen

Jesse raakte vooral geïnspireerd om zelf met muziek aan de slag te gaan, door naar zijn grote idolen te luisteren. Wie dat zijn? “Spinvis, Eefje de Visser, De Jeugd Van Tegenwoordig en Spinvis, Spinvis en Spinvis. Had ik Spinvis al gezegd?” Bij niet-Nederlandse artiesten antwoordt hij volmondig ‘Eminem’. “Ik herken mezelf heel erg in hem.” Eminem is de reden dat Jesse begon met ‘neppe gangsterrap’ te maken. “Dat deed ik samen met een theatergenoot die ook verder wilde in de muziekwereld. We waren allebei groot fan van de rapper.”

Amsterdam

Jesse is geboren en getogen in Amsterdam. Naast zijn idolen is ook het leven in de stad een grote inspiratiebron voor zijn muziek. “Ik heb periodes dat ik het leven in de stad heel leuk vind: de feesten, de drukte en de mooie binnenstad. Ook heb ik dagen waarop ik de stad juist heel vermoeiend vind. Soms bevangt het me echt.” Deze gemixte gevoelens heeft hij onder andere verwerkt in zijn nieuwe nummer ‘Nactylis’. Het is een zelfgekozen woord dat staat voor een emotioneel heel lage plek vol diepte en duisternis, en een emotioneel heel hoge plek vol blijdschap. Zelf zweef ik vaak tussen deze twee lagen.” Hij bedoelt hiermee de twee keerzijdes die een druk leven een jongvolwassen persoon kunnen geven.

Lees verder onder de foto >

Jesse van der Eng muzikant Amsterdam
Jesse tijdens een optreden | Foto: Jesse van der Eng

Volgens Jesse hoeft muziek niet altijd ergens over te gaan. Het is voor hem vooral een vorm van escapisme. “Ik houd al mijn muziek erg dicht bij mezelf, maar ik probeer het wel beetgaar te maken voor een groter publiek. Zodat mensen het op hun eigen levens kunnen toepassen.” Als je zijn muziek luistert kun je bekende plekken in Amsterdam herkennen, zoals bijvoorbeeld de NDSM-Werf.

Ambities

Jesse heeft veel ambities op muzikaal vlak. Zo wil hij vooral nummers blijven maken met weinig tekst, maar voor hem alles zeggen. Waar deze jonge muzikant nog van droomt? “Een strakke liveshow die staat als een huis.”

Meer ondernemers uit Amsterdam: