Zeg je ‘parkeerbeleid’ in Amersfoort, dan lopen de gemoederen al snel hoog op. Wil je alvast testen hoe onze stad eruitziet met een paar auto’s minder? Dan heeft de gemeente een opvallende uitdaging voor je. De een wordt ‘gillend gek’ van de auto’s voor de voordeur, de ander vindt het nieuwe parkeerbeleid een ‘ondoordacht plan’. […]

Zeg je ‘parkeerbeleid’ in Amersfoort, dan lopen de gemoederen al snel hoog op. Wil je alvast testen hoe onze stad eruitziet met een paar auto’s minder? Dan heeft de gemeente een opvallende uitdaging voor je.

De een wordt ‘gillend gek’ van de auto’s voor de voordeur, de ander vindt het nieuwe parkeerbeleid een ‘ondoordacht plan’. Vóór de verkiezingen vroegen wij naar jullie mening en na het raadgevend referendum in november 2023 werd duidelijk dat het merendeel – 74 procent – van Amersfoort tégen het plan is. Toch stemde de gemeenteraad – met een aantal aanpassingen – alsnog in met het nieuwe parkeerplan.

Het nieuwe parkeerbeleid

De kern van het plan: het Amersfoortse stadsbestuur wil woonwijken inrichten voor mensen in plaats van auto’s. Daarom wil het stadsbestuur dat je in de toekomst alleen kunt parkeren op straat als je een vergunning hebt of betaalt. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor huizen, groen en speelplekken.

Stal je auto bij de gemeente

De nieuwe uitdaging van de gemeente Amersfoort past volledig in dat straatje: een jaar lang zonder auto leven. Maar wat krijg je ervoor terug? Extra groen in de straat. Dat kan op twee manieren. Bij de eerste optie stal je jouw auto veilig bij de gemeente, krijg je een bijdrage voor de vaste kosten van jouw auto en ontvang je een budget waarmee je alternatieve vervoersmiddelen kunt betalen. Met deze optie verplaats je je te voet, op de fiets, met deelvervoer of het openbaar vervoer.

Koop een auto samen met je buren

Voor de tweede optie moet je minimaal zes buren optrommelen. Je verkoopt jouw eigen auto en koopt samen met je buren een deelauto. Je maakt onderling afspraken over de kosten voor het onderhoud, de brandstof en wie ‘m wanneer gebruikt. Hierna komt de gemeente bij je langs om te praten over hoe jouw straat groener kan worden.

Aanmelden

Ben jij geïnteresseerd? Dan gaat de gemeente eerst graag met je in gesprek over de belangrijkste uitgangspunten en de voorwaarden. Je kunt je tot 1 maart 2024 aanmelden via dit formulier. Vragen over de Mobiliteitsuitdagingen kun je stellen door een mailtje te sturen naar mobiliteitstransitie@amersfoort.nl.

Meer nieuws over Amersfoort: