Techentrepreneur Elon Musk heeft via zijn social media platform X het allereerste product van Neuralink aangekondigd. Het eerste product van het neurotech bedrijf zal ‘Telepathy’ gaan heten en moet met behulp van een geïmplanteerde chip in de hersenen gebruikers de controle geven over onder andere hun smartphone.

Neuralink kondigt “Telepathy” aan

Het klinkt surreëel en lijkt haast uit een sciencefictionfilm te komen. Maar het lijkt snel realiteit te worden. Neuralink gaat binnenkort zowaar chips implanteren in hersenen die mensen zal verbinden met hun elektronische apparaten. De aankondiging van Musk leidt tot uiteenlopende reacties.

“Het eerste Neuralink product heet ‘Telepathy’. Het maakt controle mogelijk over je telefoon of computer, en via deze tot bijna alle apparaten, door enkel te denken. De eerste gebruikers zullen mensen zijn die gebruik van hun ledematen hebben verloren. Stel je voor dat Stephen Hawking sneller kan communiceren dan een griffier of veilingmeester. Dat is het doel,”

Aldus Musk via X. Vanuit de crypto gemeenschap zijn de reacties overwegend positief. Zo vraagt VanEck, een van de bitcoin (BTC) spot ETF uitgevers, wanneer “Tesla teleportatie mogelijk zal maken”. Het account van SafePal, een crypto wallet, vraagt of er bij Neuralink betaald kan worden met crypto.

Forse kritiek op plannen

Maar zeker niet iedereen is te spreken over de plannen. Sinds de geruchten over de plannen van Neuralink enkele jaren geleden bekend werden is het bedrijf een onderwerp van discussie. Politiek commentator Evan Kilgore is er zeker niet over te spreken.

“Ik keur Neuralink niet goed. Met grote beloftes over medische doorbraken, komt er onvermijdelijk corruptie voor demonisch gebruik. Onze lichamen moeten niet versmolten worden met artificial intelligence en ons fysieke bewustzijn moet niet gedownload en verzonden kunnen worden.”

De reacties zijn dus verdeeld. Dat het revolutionair en een beetje zorgwekkend is, is echter duidelijk. Waarschijnlijk zal het echter nog wel even duren voordat Telepathy daadwerkelijk in gebruik zal worden gebracht. Musk kondigde bijvoorbeeld in 2019 met zijn bedrijf Tesla de Tesla Truck aan. Daarna duurde het nog vier jaar voordat het model opgeleverd werd.

Het bericht Elon Musk kondigt Neuralink product aan – crypto gemeenschap reageert verscheen eerst op Crypto Insiders.