De BRICS-groep heeft zojuist nieuwe leden verwelkomd, waaronder Saoedi-Arabië, Iran en een paar andere landen, terwijl het een zeldzame expansieve stap in kaart brengt.

BRICS-groep blijft uitbreiden

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor verklaarde dat Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hun interesse hebben bevestigd om zich bij de BRICS-groep aan te sluiten. Dit komt een paar maanden na de BRICS-top van 2023 in Johannesburg, Zuid-Afrika, waar een uitnodiging door het blok werd uitgebreid naar de bovengenoemde landen, waaronder Argentinië.

In tegenstelling tot de landen die zojuist de uitnodiging hebben geaccepteerd, heeft Argentinië het aanbod ronduit afgewezen, een stap die werd bijgedragen door de recente verandering in de regering van het land. Concreet heeft de Argentijnse president Javier Milei via zijn minister van Buitenlandse Zaken de uitnodiging van de BRICS afgewezen. Pandor had hierover het volgende te zeggen:

“Argentinië heeft geschreven om aan te geven dat ze niet zullen reageren op deze succesvolle aanvraag van de vorige regering om volwaardig lid van de BRICS te worden, en we accepteren hun beslissing.”

Het besluit van Milei om de BRICS-uitnodiging af te wijzen is een vervulling van de belofte die hij tijdens zijn campagne heeft gedaan. In de aanloop naar zijn ambtstermijn beloofde de pro-Bitcoin-politicus de Argentijnse Centrale Bank te sluiten en de economie te dollariseren. Dit plan omvatte een verlaging van de uitgaven met ten minste 13% van het bbp vóór medio 2025.

De Argentijnse president is van plan deze prestatie te bereiken door te pleiten voor strategieën als het inkrimpen van openbare werken, het terugdringen van het aantal ministeries en het afschaffen van subsidies en kapitaalbeperkingen. In dit opzicht heeft hij sinds zijn aantreden zoveel moeite gedaan. Na een paar dagen als beëdigd president van Argentinië voerde Milei de devaluatie door door de waarde van de fiatvaluta met 50% te verlagen ten opzichte van de USD.

De de-dollariseringsagenda ontvouwt zich

Uiteindelijk richt de BRICS-groep zich op het doorbreken van de dominantie van de Amerikaanse dollar als mondiale reservevaluta. Het openen van de deuren voor meer landen met vergelijkbare belangen is één manier waarop leden van de BRICS-groep geloven dat het blok zijn agenda zou verwezenlijken. Met meer landen heeft de BRICS de kans om meer economische drempels te beheersen, vooral met olierijke landen als Saoedi-Arabië.

Tussen een paar landen in het BRICS-blok is internationale handel begonnen. Vorig jaar herdefinieerden India en de VAE de handelsbetrekkingen toen de roepie de dollar verving in de ruwe olietransactie, wat een teken was van de de-dollariseringsagenda van de BRICS. We zijn dan ook benieuwd welke acties er binnenkort aankomen om de dollar van de troon te stoten.

Het bericht BRICS-groep verwelkomt nieuwe leden, waaronder Saoedi-Arabië en VAE verscheen eerst op CryptoBenelux.