De koers van bitcoin (BTC) vertoonde de afgelopen dagen een opmerkelijke rust, met nauwelijks verschuivingen na een herstel van de duik onder de $40.000 vorige week. Tegelijkertijd tonen gegevens van crypto-analysebureau Santiment een interessante dynamiek onder de investeerders. Grote BTC-houders, ook wel whales genoemd, hebben deze periode van stilte aangegrepen om aanzienlijke delen van hun bezit te verplaatsen, wat duidt op een veranderende strategie onder deze sleutelspelers in de markt.

Grote bewegingen op de achtergrond

Uit de analyse blijkt dat wallets met een bezit tussen 100 en 1.000 BTC een daling van 1.1% hebben ervaren in minder dan een week, waarmee hun aantal is gedaald naar 13.735 – het laagste sinds november 2022. Deze beweging valt samen met de naschokken van de FTX faillissement en de impact daarvan op de gehele crypto industrie.

Opmerkelijk is echter dat, terwijl deze meer op de retail-investeerders hun activa lijken af te stoten, de whales – houders van tussen de 1.000 en 10.000 BTC – juist hun voorraden hebben vergroot met 2,5%. Dit resulteert in de creatie van 47 nieuwe dergelijke wallets binnen een tijdsbestek van minder dan een week, waardoor hun aantal oploopt tot 1.958 – eveneens het hoogste sinds november 2022.

Een omslagpunt in zicht?

Parallel aan deze ontwikkelingen bij de investeerders, wijst een recent rapport van Coinbase op een mogelijke kentering in de marktdynamiek. De druk die tot voor kort op bitcoin en de bredere crypto-markt lag, lijkt te verminderen. Dit kan de weg vrijmaken voor een meer ondersteunende handelsomgeving, aldus Coinbase-analisten. Zij merken op dat technische factoren die tot nu toe de prestaties van crypto naar beneden duwden, beginnen uit te putten.

Coinbase benadrukt ook de gemiddelde netto instroom in Amerikaanse spot bitcoin ETF’s, die meer dan $200 miljoen per dag bedroeg in de afgelopen week, met een totale netto instroom van $1,46 miljard sinds 11 januari. Dit wijst op een groeiend vertrouwen en interesse in bitcoin als investering, mogelijk aangejaagd door de recente ETF-goedkeuringen in de Verenigde Staten.

Terwijl de bitcoin koers een moment van rust ervaart, is er onder de oppervlakte een levendige dynamiek gaande. De bewegingen van zowel kleine als grote investeerders, samen met de signalen van veranderende marktcondities, wijzen op een aanstaande verschuiving. De tijd zal uitwijzen wat er precies gaat gebeuren.

Het bericht Bitcoin staat stil, maar whale-bewegingen gooien hoge ogen verscheen eerst op Crypto Insiders.