Sinds de lancering van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot ETF’s maakte de BTC koers een flinke duik. Dat de uitstroom van kapitaal uit het GBTC beursfonds van Grayscale hier iets mee te maken had was eigenlijk al duidelijk.

Een onderzoek van Bitfinex Alpha, dat op maandag openbaar werd gemaakt, heeft dit inmiddels bevestigd.

De bitcoin ETF leegloop van GBTC

Na de lancering van de ETF’s begon het GBTC beursfonds van Grayscale fors leeg te lopen. Dit had gedeeltelijk te maken met de verkoopactiviteit van de failliete FTX exchange. Maar ook hoge commissies dragen hieraan bij.

Bitfinex wijst in het rapport op de correlatie tussen de uitstroom van kapitaal uit het GBTC beursfonds en de bitcoin koersHet rapport van Bitfinex meldt dat GBTC een uitstroom van maar liefst $4,3 miljard aan bitcoin heeft ondergaan.

Het ETF met de grootste instroom daarentegen is IBIT van Blackrock, met een instroom van $1,82 miljard.

Ondanks de forse uitstroom is GBTC, met een totale waarde van $24 miljard, nog steeds veruit de grootste bitcoin spot ETF. Voordat GBTC werd omgezet tot een spot ETF was de waarde ongeveer $28,6 miljard.

FTX verkoop en hoge commissies zorgen voor BTC daling

Zoals gezegd, had de verkoopactiviteit van de ingestorte FTX crypto exchange ook te maken met de uitstroom uit het GBTC fonds. Volgens het rapport verkocht FTX maar liefst 22 miljoen GBTC aandelen met een totale waarde van $1 miljard.

Ook zijn de hoge commissies die Grayscale hanteert voor het GBTC ETF een grote reden voor de uitstroom van kapitaal, meent Bitfinex. Grayscale hanteert namelijk 1,5 procent terwijl zijn concurrenten commissies tussen de 0,2 en 0,9 procent hanteren.

“Deze hogere commissiestructuur kan de migratie van investeerders van GBTC naar andere ETF’s beïnvloeden, vooral naar traditionele financiële giganten die meer ervaring hebben in het managen van ETF’s.”

Hoewel de uitstroom van het GBTC fonds overduidelijk de BTC koers negatief heeft beïnvloed, lijkt deze uitstroom inmiddels af te remmen. Op maandag was de uitstroom van het GBTC namelijk nog $360 miljoen.

Afgelopen vrijdag was dit nog $450 miljoen. De verwachting is dat deze neerwaartse trend van uitstroom deze week doorgezet zal worden.

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen

Het bericht Bitcoin koers wordt gedrukt door ETF leegloop, onthult rapport verscheen eerst op Crypto Insiders.