Sinds 2023 is het relatief gemakkelijk om non-fungible tokens (NFT’s) te minten op de Bitcoin (BTC) blockchain, dankzij het bestaan van de dienst Ordinals. Dit werd in korte tijd razend populair, maar nu kampt deze markt met een flinke dip. In januari is het totale bedrag aan verkopen hard gedaald, maar de aanstaande bitcoin halving biedt volgens sommigen hoop.

Hype bitcoin Ordinals flink minder in januari

NFT-dataprovider CryptoSlam toont dat het totale verkoopvolume in januari op iets meer dan 335 miljoen Amerikaanse dollar lag. Dat is een daling van 61% ten opzichte van de maand ervoor, toen bijna 869 miljoen dollar aan Ordinals-NFT’s is verkocht.

Opvallend genoeg was de enorme krimp van verkopen op de Bitcoin-blockchain de afgelopen maand één van de weinige uitzonderingen op de regel. De NFT-verkopen op de Ethereum (ETH) blockchain zijn namelijk met slechts 2,2% gedaald tot 355 miljoen Amerikaanse dollar. Ondertussen zijn de verkopen op de Avalanche (AVAX) blockchain met 89% gestegen tot 46,7 miljoen dollar. Die op Polygon (MATIC) stegen zelfs met zo’n 140% tot ruim 112 miljoen dollar.

Bitcoin halving kan Ordinals-NFT’s helpen

Cointelegraph sprak met de auteur van het boek NFT: From Zero to Hero, Anndy Lian. Hij verklaart dat de daling vooral komt door de oververzadigde status van de NFT-markt en interesse in collecties op andere blockchains.

Met de komst van nieuwe projecten en kunstenaars is er opeens een overvloed aan keuzes. Die overvloed werd duidelijker toen meer blockchains zoals Solana meer tractie kregen,” aldus Lian.

Volgens Lian zal de bitcoin halving in april helpen met het herwinnen van interesse in Ordinals. De halving zou namelijk voor hogere transactiekosten kunnen zorgen. NFT’s zorgen doorgaans voor erg hoge transactiekosten, wat miners extra reden zou geven om Ordinals-transacties te verwerken.

NFT-verkoop op Solana kromp ook

Tegelijkertijd was Bitcoin niet de enige waarop de verkopen flink slonken. Het totale verkoopbedrag op Solana (SOL) daalde volgens CryptoSlam van 365 miljoen dollar naar iets minder dan 240 miljoen dollar. Dat is een daling van bijna 35%, wat aardig in de buurt komt van de daling van de Ordinals-tokens op Bitcoin.

Frappant is dat Solana in het algemeen juist enorm is gegroeid. In januari kromp deze blockchain dus mee, maar in december was het netwerk nog groter in NFT’s dan Ethereum.

Het bericht Bitcoin halving biedt hoop voor ingestorte BTC-verzamelitems verscheen eerst op Crypto Insiders.