In het zuiden van het land barst op zaterdag 10 februari het carnavalsseizoen los. Nu wordt er in Delft niet heel uitgebreid carnaval gevierd, maar… onze stad heeft wel een carnavalsnaam. Steden en dorpen die aan carnaval doen, hebben tijdens de carnavalsdagen tijdelijk een alternatieve naam. Zo heet Rijswijk in deze periode Knotsengat, Den Haag […]

The post Alaaf! Dit is de carnavalsnaam van Delft en hierom heet het zo appeared first on indebuurt Delft.

In het zuiden van het land barst op zaterdag 10 februari het carnavalsseizoen los. Nu wordt er in Delft niet heel uitgebreid carnaval gevierd, maar… onze stad heeft wel een carnavalsnaam.

Steden en dorpen die aan carnaval doen, hebben tijdens de carnavalsdagen tijdelijk een alternatieve naam. Zo heet Rijswijk in deze periode Knotsengat, Den Haag heet Kreesiedentie en Rotterdam heet Dwalmdam, of Rijneinde. En Delft? Komt ie: Kabbelgat.

Goudpoepen en schuimlikken

De traditie komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant, maar ook in andere delen van het land waar carnaval wordt gevierd hebben steden en dorpen een andere naam. Op de website van Historiek staan alle carnavalsnamen vernoemd. Je stad zal maar Ganzegat, Goudpoeperslaand, Schuimlikkerveen of Halve gare riek genoemd worden.

Hier komt de naam vandaan

Erwin Zaalberg, van de Delftse carnavalviering, vertelde ons eerder waar deze naam vandaan komt. “De naam Kabbelgat komt van het kabbelende water in de grachten van Delft”, is zijn kort maar krachtige antwoord. Water dus. Daar zit wat in, want ook de naam van Delft zelf heeft met water te maken.

Lees ook:

The post Alaaf! Dit is de carnavalsnaam van Delft en hierom heet het zo appeared first on indebuurt Delft.