De befaamde Bitcoin (BTC) halving nadert, wat simpelweg de uitgifte van nieuwe bitcoins zal reduceren. De halving heeft een groot effect op Bitcoin miners, aangezien de beloningen, en dus de opbrengsten, gehalveerd worden. De electriciteitskosten van bitcoin worden als gevolg verdubbeld, en dienden in het verleden tevens als absolute bodem voor de bitcoin prijs.

Bitcoin productiekosten x2

Bitcoin miners zetten gigantische hoeveelheden rekenkracht in om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Zij gaan de strijd met elkaar aan om een nieuw transactieblok toe te voegen aan de bestaande blockchain.

De gelukkige miner strijkt momenteel 6,25 BTC op, plus de betaalde transactiekosten. Na de volgende halving, die in april plaatsvindt, zal de block reward uitkomen op 3,125 BTC.

De kosten voor het delven van nieuwe bitcoins, grofweg bestaande uit de som van de directe vaste kosten voor de infrastructuur en de elektriciteit voor het miningproces zelf, worden niet direct beïnvloed door de halving.

Aangezien de opbrengsten halveren, zullen de kosten voor het minen van één bitcoin logischerwijs verdubbelen.

Crypto-fondsmanager Charles Edwards schrijft op sociale mediaplatform X dat de elektriciteitskosten per BTC momenteel 31.600 dollar bedragen en ”over 63 dagen zullen verdubbelen”.

Hij voegt hieraan toe dat de elektriciteitskosten ”de robuuste historische prijsbodem is voor bitcoin”. In de geschiedenis van bitcoin heeft het prijslevel op de hogere tijdframes namelijk als sterke ondersteuning gefungeerd.

Echter biedt data uit het verleden geen garantie voor de toekomst, en dus blijft het onzeker hoe het effect op de bitcoin koers zich deze keer zal ontvouwen.

Deze BTC halving wordt anders, volgens Grayscale

In het verleden heeft de BTC halving iedere keer de deuren naar een nieuwe bullmarkt geopend. Echter duurde het altijd enkele maanden voordat de grote opwaartse trend werd ingeluid, en ervaarde de koers in eerste instantie een dip.

Deze daling werd in het verleden deels veroorzaakt door miners die noodgedwongen een deel van hun bitcoinreserves moesten verkopen. Volgens crypto-vermogensbeheerder Grayscale zou dit deze keer echter anders kunnen verlopen.

De nieuw gelanceerde bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) zouden de verhoogde verkoopdruk namelijk op kunnen vangen, zo liet het weten in een nieuw onderzoek.

Het bericht Bitcoins maken wordt binnenkort 2x zo duur, waarom dit belangrijk is verscheen eerst op Crypto Insiders.