Bitcoin (BTC) heeft gisteren wederom een mijlpaal bereikt en heeft na jaren wachten eindelijk weer de $50.000 doorbroken. Na voor het eerst sinds december 2021 is deze grens overschreden en ook hierboven blijft de BTC koers zich sterk handhaven. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij de crypto gemeenschap, wat ertoe heeft geleid dat de hype weer helemaal terug van weggeweest is. En hype gaat altijd gepaard met hebzucht, zo blijkt nu opnieuw.

Nieuwe pieken in BTC marktsentiment

De Crypto Fear and Greed Index is een toonaangevend instrument voor het meten van het marktsentiment binnen de crypto-markten, en het heeft niveau’s van ‘extreme hebzucht’ bereikt die sinds november 2021 toen de bitcoin prijs piekte op $69.000 niet meer zijn waargenomen. Dit fenomeen wordt uiteraard aangedreven door de recente koersstijging en markeert een keerpunt. Tegelijkertijd roept het echter vragen op over de duurzaamheid van deze marktbeweging. Is het namelijk wel gezond dat er zo’n hebzucht in de markt heerst?

De index, die fluctueert op basis van diverse indicatoren zoals Google Trends, marktdominantie en sociale media trends, is gestegen tot 79 punten, waarmee het officieel de zone van ‘extreme hebzucht’ betreedt. Deze status wordt toegekend wanneer de index een waarde van 74 of hoger bereikt, wat wijst op een mogelijk oververhitte markt waar de angst voor het missen van verdere winsten overheerst.

Is bitcoin oververhit?

Deze golf van optimisme volgt kort op de lancering van spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten; een ontwikkeling die zowel hoop als speculatie in de markt heeft geïnjecteerd. Desondanks blijft de algemene consensus positief, met de verwachting dat de SEC’s goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s institutionele beleggers zal aantrekken, wat op lange termijn een buitengewoon bullish signaal zou zijn voor de markt. Veel investeerders die voorheen langs de zijlijn bleven staan, kunnen door de komst van de ETF’s gemakkelijk ook wat blootstelling tot BTC toe eigenen.

De huidige staat van ‘extreme hebzucht’ kan zowel kansen als risico’s met zich meebrengen, afhankelijk van de marktdynamiek en toekomstige economische ontwikkelingen. Aan de ene kant is het natuurlijk positief dat de sfeer er na een diepe en hardnekkige bearmarkt weer goed in zit, maar aan de andere kant kan het duiden op oververhitting van de markt. In dat geval kan een ‘extreme hebzucht’ juist gevaarlijk zijn voor de koers.

Het bericht Bitcoin koersstijging wekt ‘extreme hebzucht’ op verscheen eerst op Crypto Insiders.