Deze week wacht Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt op een reeks macro-economische gegevens uit de Verenigde Staten. De markt kijkt uit naar de publicatie van de CPI-gegevens van januari op dinsdag 13 februari 2023, die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de prijs en volatiliteit van Bitcoin.

Bitcoin is vaak gevoelig voor macro-economische gebeurtenissen en indicatoren, zoals de Consumentenprijsindex (CPI) gegevens, die veranderingen in de kosten van goederen en diensten volgen. De CPI-gegevens geven de mate van inflatie in de economie aan, wat van invloed is op de waarde van de Amerikaanse dollar en de rentetarieven die door de Federal Reserve worden vastgesteld.

Naarmate markten hun verwachtingen van renteverlagingen versterken, zal de Federal Reserve hoogstwaarschijnlijk de Consumentenprijsindex (CPI) en de Producentenprijsindex (PPI) cijfers voor januari nauwlettend volgen voor haar volgende stap. Volgens inzichten gedeeld door het account van Walter Bloomberg X, zou de Amerikaanse dollar kunnen versterken als het Amerikaanse consumentenprijsrapport op dinsdag hoger dan verwachte inflatie laat zien, waardoor de Federal Reserve niet haastig is met het verlagen van de rente, aldus Abdelhadi Laabi, Chief Marketing Officer bij KAMA Capital.

Daarentegen zou zwakkere dan verwachte inflatie de valuta kunnen verzwakken. De hoofdinflatie in de VS wordt voorspeld te dalen naar 2,9% in januari, tegenover 3,4% in december, terwijl de kerninflatie wordt verwacht te dalen naar 3,7% van 3,9%, volgens de peiling van analisten van The Wall Street Journal. Bitcoin, de grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie, zweeft onder de $48.000 na zijn langste winstreeks sinds januari 2023, gedreven door een stijging van de instroom van ETF’s. Bitcoin steeg zeven opeenvolgende dagen voordat het op het moment van schrijven daalde naar $47.946.

Zoals jullie allemaal vast wel hebben gezien, is de Bitcoin koers zojuist voorbij het belangrijke psychologische niveau van $50.000 geschoten. De bulls wisten het belangrijke weerstandsniveau van $48.491 te doorbreken. Het is uiteraard afwachten of BTC ook op de grotere timeframes boven $50k weet te sluiten, maar het ziet er momenteel rooskleurig uit voor de koningsmunt. Morgen kunnen de CPI-gegevens echter weer roet in het eten gooien. Wees voorzichtig dus!

Het bericht Bitcoin koers stijgt voorbij $50k in afwachting op nieuwe CPI-gegevens verscheen eerst op CryptoBenelux.