De Apeldoornse Natasja van Straten (51) specialiseert zich in het plakken van exclusief behang. Geen rolletjes van de bouwmarkt, maar designbehang van 250 euro per rol tot soms wel 400 euro per vierkante meter. Dat Natasja iets creatiefs ging doen, stond vast. Toch is ze met een flinke omweg langs verschillende beroepen in deze branche […]

De Apeldoornse Natasja van Straten (51) specialiseert zich in het plakken van exclusief behang. Geen rolletjes van de bouwmarkt, maar designbehang van 250 euro per rol tot soms wel 400 euro per vierkante meter.

Dat Natasja iets creatiefs ging doen, stond vast. Toch is ze met een flinke omweg langs verschillende beroepen in deze branche terechtgekomen. Ze studeerde in Zwolle aan de Christelijke Nationale Schildersschool, tegenwoordig bekend onder de naam Cibap. “Ik wilde iets creatiefs doen”, vertelt ze. Maar toen ze daarna aan het werk zou gaan bij een reclamebureau, sloeg de paniek toe: “Een hele dag op kantoor zitten? Dat is niks voor mij!”

Forensisch rechercheur

“Ik werd er gewoon niet blij van, maar wist ook niet precies wat ik wel wilde”, vervolgt ze. Haar toenmalig vriendje werkte bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). “En alles wat hij erover vertelde vond ik geweldig”, blikt Natasja terug. “Een opleiding volgen waarbij je niet de hele dag binnen zit én geld verdient. Dat wilde ik ook.”

Nog niet wetende dat ze uiteindelijk ruim vijftien jaar bij de KMar zou blijven hangen, begon ze in 1995 aan de opleiding voor onderofficier. Natasja genoot van het kameraadschap. Ze schopte het uiteindelijk tot Opperwachtmeester en maakte in haar jaren bij defensie het nodige mee. “Ik reed motor in de motorpoule”, vertelt ze. “Daarna werd ik rechercheur en volgde ik een opleiding tot forensisch onderzoeker.”

Uitzending Afghanistan

Voor haar werk was Natasja bijvoorbeeld aanwezig op Schiphol bij secties op overleden bolletjesslikkers. En ze werkte samen met de Rijksrecherche aan het onderzoek naar de Schipholbrand. Maar als forensisch rechercheur kreeg ze ook te maken met omgekomen militairen. “Dat was best confronterend”, vertelt Natasja. “Helemaal omdat met elk dienjaar mijn eigen uitzending naar een oorlogsgebied dichterbij kwam.”

In 2011 stond haar naam op de lijst voor een uitzending naar Afghanistan. “Het was de bedoeling dat ik daar lokale politieagenten zou gaan opleiden”, vertelt ze. “Ik, als vrouw, naar een land als Afghanistan om mannen op te leiden. Ik zag dat gewoon niet gebeuren. En ik wilde het ook niet.” Natasja neemt een besluit: ze zwaait af bij defensie.

Lees verder onder de foto’s >

Omscholing

“Ik nam afscheid met een riante regeling”, aldus Natasja. “Hierdoor had ik de mogelijkheid om mezelf om te scholen.” Natasja volgde een opleiding aan de fotovakschool om als fotograaf aan de slag te gaan. Dit sloot mooi aan bij haar vroegere creatieve studie. “Maar na de opleiding vond ik mezelf niet goed genoeg om als fotograaf te gaan werken. Ondertussen was mijn creativiteit wel weer helemaal aangewakkerd en was ik begonnen met het maken van meubels van steigerhout.”

Via het meubelmaken kwamen er ook andere klussen op haar pad. “Toen ik een ouder echtpaar hielp met de verbouwing van hun woning, kwam de vraag of ik ook kon behangen”, vertelt ze. “Toevallig ben ik daar ooit voor opgeleid, dus dat was geen probleem.” En na die eerste behangklus volgde een volgende en daarna nog een. “En zo ben ik er dus per ongeluk ingerold”, lacht Natasja.

Behang van 250,- per rol betekent kostbaar precisiewerk

Natasja van Straten – Achter het behang

Exclusief behang

Natasja specialiseert zich in het plakken van exclusief behang. “Geen rolletjes van de bouwmarkt, maar designbehang van 250 euro per rol tot soms wel 400 euro per vierkante meter. Het is kostbaar precisiewerk en daar houd ik van”, vertelt ze. “Ik krijg de opdrachten via exclusieve decoratiebedrijven. Zij verkopen het behang en ik word ingehuurd om het aan te brengen. Meestal werk ik in bijzondere (monumentale) gebouwen, bij grote bedrijven of voor mensen die iets speciaals in huis willen.”

Lees verder onder de foto’s >

Toiletje behangen

“Mijn allereerste klus was het behangen van een toilet”, herinnert Natasja zich. “Het was wel komisch, want het ’toiletje’ bleek bijna groter dan mijn eigen appartement. En het behang was van echt linnen.” Een andere bijzondere klus die Natasja nooit zal vergeten, was in een appartement waarvan de eigenaren een servicecontract hadden met het naastgelegen hotel. “Toen de televisie van de muur moest, mocht ik de technische dienst bellen”, vertelt ze. “Die kwam met drie man sterk de klus klaren.”

Ingewikkeld patroon

De grootste uitdaging vindt Natasja in de klussen die onmogelijk lijken. “Een zwaar behang op de meest lastige plekken perfect geplaatst krijgen of een ingewikkeld patroon toch kloppend krijgen. Het kost aardig wat denk- en rekenwerk en ook een flinke portie lichamelijk kracht, maar als ik het dan toch voor elkaar heb en de mensen zijn blij dan kan ik alleen maar tevreden zijn met de keuzes die ik gemaakt heb.”

Meer weten? Bekijk dan de Facebookpagina van Achter het behang.

Wie is de volgende inwoner van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Apeldoorner die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via apeldoorn@indebuurt.nl. Veel Apeldoorners gingen je voor. 

Meer mensen uit Apeldoorn: