On-chain data en historische risiconiveaus: Een gids voor slimme investeringen

In de wereld van cryptocurrency is het interpreteren van on-chain data cruciaal voor het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen. Een bijzonder inzichtvolle tool in deze context is de risicometriek, ontwikkeld door Benjamin Cowen. Deze metriek, toegepast op Bitcoin (BTC), de totale marktkapitalisatie, Ethereum (ETH) en diverse andere altcoins, biedt een unieke blik op de markt die verder gaat dan het simpelweg voorspellen van prijsdalen of -pieken.

Wat is de risicometriek?

De risicometriek is ontworpen om gebieden te identificeren die op de lange termijn aantrekkelijke koop- of verkooppunten zouden kunnen zijn. Een lage risicoscore suggereert potentieel interessante koopgebieden, terwijl een hoge risicoscore duidt op momenten die mogelijk gunstig zijn voor verkoop. De precieze formules achter deze metriek zijn een goed bewaard geheim van Cowen, maar ze houden rekening met het principe van afnemende rendementen.

Bron: CoinMarketCap

De rol van vertrouwen

Elke risicometriek krijgt een vertrouwensparameter toegekend, variërend van 1 tot 9, die de waarschijnlijkheid van redelijke voorspellingen aangeeft. Cryptomunten met een hogere vertrouwensscore hebben een grotere kans op betrouwbare voorspellingen, terwijl bij munten met een lagere score de toekomst minder duidelijk is. Het kan zijn dat deze munten in de toekomst opnieuw moeten worden gekalibreerd naarmate er meer gegevens beschikbaar komen over marktcycli.

Praktisch gebruik van de risicometriek

Deze risicometriek kan bijzonder nuttig zijn voor dynamische Dollar-Cost Averaging (DCA) strategieën. Wanneer risiconiveaus onder de 0.5 duiken en dichter bij 0 komen, kan dit een signaal zijn om je aankopen te verhogen. Zo mis je niet de kans om een positie op te bouwen en kun je emotie uit je handelsbeslissingen halen. Omgekeerd, als de risicobanden stijgen naar hogere waarden, kan dit het moment zijn om grotere delen van je portfolio te verkopen.

Huidige situatie

Op dit moment wijst de ‘laatste risicowaarde’ van 0.590 met een vertrouwensniveau van 9 op een interessant moment in de cryptomarkt. Dit hoge vertrouwensniveau suggereert dat we ons in een gebied bevinden waar investeerders zorgvuldig moeten overwegen hun posities te beheren, met de potentie voor zowel groei als correctie op de horizon.

Bron: CoinMarketCap

Conclusie

Het navigeren door de cryptomarkt met behulp van geavanceerde tools zoals de risicometriek biedt een nieuwe laag van inzicht en strategie voor investeerders. Door te begrijpen waar we staan in termen van marktrisico en vertrouwen, kunnen we beter geïnformeerde beslissingen nemen die ons op lange termijn ten goede komen. In een landschap dat zo volatiel en onvoorspelbaar is als cryptocurrency, is elke tool die ons helpt om door de mist te navigeren, onmisbaar.

Het bericht Bitcoin analyse: Wat zijn hoge risico niveaus? verscheen eerst op CryptoBenelux.