In een recente ontwikkeling stroomde er dit weekend meer dan $1,3 miljoen naar meerdere crypto-wallets, allemaal dankzij een Ethereum (ETH)-versie van een memecoin die bekend staat als “dogwifhat” (WIF). Het is echter van cruciaal belang om deze Ethereum-versie te onderscheiden van de op Solana (SOL) gebaseerde WIF, die eind november opkwam en snel steeg naar een marktkapitalisatie van meer dan $350 miljoen.

Op Ethereum gebaseerde dogwifhat levert insiders miljoenen op

On-chain analyses, met een spotlight op Lookonchain, traceerden nauwgezet de betrokkenheid van meer dan twaalf portemonnees bij deze lucratieve transactie en noemden ze ‘insiders’. Hun collectieve actie omvatte de aankoop van maar liefst 24 miljoen WIF-tokens, allemaal verworven voor slechts $3.000 aan Ether.

Wat dit verhaal nog intriger maakt, is het feit dat deze acquisitie precies plaatsvond in hetzelfde blok waar de exploitant de handel startte. Dit duidt op een griezelig besef van wanneer de tokens zouden worden uitgegeven en vervolgens verhandeld, een detail dat ook benadrukt werd door Lookonchain.

De aanvankelijke opwinding en verwachting rond deze tokens leidden tot een snelle escalatie van de prijzen, getuige een klim van een fractie van een cent naar een opmerkelijke 30 cent. De enthousiasme was echter van korte duur, aangezien bezorgdheid over het eigendom een scherpe marktdaling veroorzaakte, waardoor de prijzen sinds zaterdag met meer dan 80% kelderden.

Maker van de meme zit achter Ethereum-versie

Deze zogenaamde pump and dump is een grimmige herinnering aan de inherente volatiliteit in de crypto-ruimte, waar marktsentimenten snel en dramatisch kunnen veranderen. Een gebruiker, bekend onder de naam @issa, is geïdentificeerd als oorspronkelijke maker van de hond met een roze hoed-meme in 2019. In een bericht op X verduidelijkte hij geen banden heeft met de Solana-versie, vandaar dat hij een Ethereum-versie gelanceerd heeft, waar hij wel betrokken bij zal zijn. Hij tweette het volgende:

“Zoals velen van jullie weten, heb ik oorspronkelijk de meme gemaakt die jullie allemaal kennen als “dogwifhat”. Het heeft onlangs veel grip gekregen binnen de crypto-ruimte, met name via een munt met de naam $WIF die op Solana werd gelanceerd en momenteel wordt verhandeld tegen een marktkapitalisatie van $270 miljoen.

Omdat zovelen van jullie contact met mij hebben opgenomen en het $WIF-team mij nooit als de oorspronkelijke maker heeft erkend, wilde ik duidelijk maken dat ik geen banden met hen heb en dat ik nooit enige toewijzing heb gehad of ontvangen.

Vandaag kondig ik officieel aan dat ik de ECHTE $dogwifhat ga lanceren, maar dan op Ethereum. De website die het oorsprongsverhaal van dogwifhat uitlegt, is direct onder deze tekst gelinkt. Als u niet bekend bent met de cryptowereld, wees dan voorzichtig. Dit is geen financieel advies.

Alle andere tweets hierna zijn te vinden op het officiële @dogwifhat_eth account.”

Welke is de authentieke versie?

Interessant is dat de indirecte verbinding van @issa met Ethereum WIF-tokens heeft geleid tot een robuuste vraag, wat zich heeft vertaald in ongeveer $7,7 miljoen aan handelsvolume in de afgelopen 24 uur. Volgens gegevens van DEXScreener heeft de munt tevens meer dan 4.500 houders weten te vergaren.

Het scenario roept echter vragen en debatten op binnen cryptokringen over welke versie van het WIF-memecoin de authentieke versie is. Dit zich ontvouwende verhaal kan echter gebruikt worden als een grote waarschuwing voor investeerders. Beleggers moeten dergelijke situaties voorzichtig benaderen en de potentiële risico’s herkennen, vooral als het gaat om memecoins.

Het bericht Nieuwe memecoin levert insiders miljoenen op, maar zorgt ook voor discussie verscheen eerst op CryptoBenelux.