Het was vandaag relatief rustig op de cryptomarkt. In deze marktupdate doen we een ronde langs de grote cryptocurrencies; hoe staan zij er nu voor? We bekijken solana (SOL), de jupiter airdrop en een bizarre koersbeweging bij FTX token (FTT).

Blik op de cryptomarkt

  • Op het moment van schrijven is de totale crypto-marktkapitalisatie 1,53 biljoen euro, wat 0,7% lager is dan 24 uur geleden.
  • Momenteel bedraagt de prijs van bitcoin 40.122 euro op de Nederlandse crypto exchange Bitvavo. De gemiddelde prijs van bitcoin op alle grote beurzen ligt op hetzelfde niveau. Bitcoin heeft nu, net als gisteren, 51,3% van de markt in handen.
  • Er is voor 54,4 miljard euro aan crypto verhandeld de afgelopen dag. Dit is 6,3% meer dan gisteren.

Grootste crypto stijgers en dalers

Binnen de top 50 zien we weinig vuurwerk op dit moment. Zo is THORChain (RUNE) de hardste stijger van de top 50. De altcoin steeg de afgelopen 24 uur met 2,8% in waarde.

Verder is ook SUI (SUI) een van de weinige stijgers in de top. SUI steeg het afgelopen etmaal met 2,5% en is daarmee de op een na hardste stijger van de top 50.

Zoomen we verder in op de top 10 dan zijn er enkel rode cijfers te zien. De cryptocurrency waar de schade het meest beperkt bleef de afgelopen dag was bitcoin (BTC). De koning der crypto staat 0,3% in de min.

De hardste daler van de top 10 is solana (SOL). De nummer 5 staat 3,5% in de min. En dat is misschien een klein beetje een verrassing. Solana was vandaag namelijk het toneel van een groot event.

Jupiter geeft $700 miljoen aan crypto weg

Jupiter, een gedecentraliseerde exchange gebouwd op Solana, hield vandaag namelijk zijn airdrop. Dit plan werd eind vorig jaar aangekondigd door het team achter het project.

In totaal werd naar schatting ongeveer $700 miljoen aan JUP-tokens weggegeven aan zo’n 1 miljoen wallets. Solana stond op de achtergrond van dit spektakel een klein beetje in de spotlight.

Het netwerk moest door de airdrop namelijk een gigantische hoeveelheid aan transacties verwerken. Naar verluidt zorgde dat gedurende de eerste 45 minuten voor enige problemen bij gebruikers. Iemand die een validator draait gaf aan dat de gemiddelde gebruiker “de eerste 30-45 minuten vrijwel niets kon doen.”

Ondanks dat wist Solana zich staande te houden en lijkt het netwerk inmiddels weer rustig.  Daarmee is de Jupiter airdrop een succes te noemen.

Bitvavo geeft 16 gratis JUP weg

Ben je op zoek naar een betrouwbare partij om crypto te kopen? In samenwerking met Crypto Insiders geeft het Nederlandse handelsplatform Bitvavo 10 euro gratis aan nieuwe gebruikers die minimaal 10 euro op het platform storten. 10 euro is gelijk aan ongeveer 16 JUP!

Handel net als miljoenen Nederlanders op Bitvavo. Maak via deze link een account aan bij Bitvavo en ontvang 10 euro gratis, én handel de eerste 10.000 euro zonder transactiekosten.

FTX gooit roet in het eten en veroorzaakt extreme volatiliteit FTT

Vandaag stond ook opvallend nieuws vanuit de failliete crypto exchange FTX centraal. De crypto exchange wilde aanvankelijk een nieuwe exchange lanceren, onder andere om de slachtoffers tegemoet te komen. Uit die plannen trok het vandaag onverwachts de stekker. FTT token maakte hierdoor een bizarre koersbeweging, zoals in dit artikel te lezen.

Het bericht Crypto update: Solana daalt ondanks succes, FTX token hard onderuit verscheen eerst op Crypto Insiders.