Het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) heeft drie mensen aangeklaagd in verband met een crypto scam ter waarde van $1,9 miljard. De Australiër en twee Amerikanen zouden tot vijf jaar achter tralies kunnen belanden als ze schuldig worden bevonden. Dit maakte het DOJ op maandag bekend.

DeFi fraude

Sam Lee, Rodney Burton en Brenda Chunga worden beschuldigd van het oprichten en promoten van HyperFund, een decentralized finance (DeFi) protocol. Volgens de aanklagers lichtten ze investeerders op met loze beloftes. In totaal stalen ze $1,89 miljard van onwetende investeerders. Het trio claimde crypto mining operaties te runnen wat in feite helemaal niet zo was.

“De mate van oplichting is ongekend. Of het nou crypto fraude is of een andere financiële fraude, als het te mooi is om waar te zijn dan is het waarschijnlijk niet waar,”

Aldus aanklager Erek L. Barron. Tussen juni 2020 en november 2022 verkocht het trio investeringscontracten aan investeerders. Hierbij beloofden ze een dagelijks rendement tussen de 0,5 en 1 procent. De winsten zouden worden uitgekeerd vanuit niet bestaande mining operaties. Volgens DOJ begon HyperFund vanaf juli 2021 opnames te blokkeren. Van het drietal bekende Chunga al schuld. De overige twee nog niet.

Autoriteiten tegen crypto-criminaliteit

Al sinds de opkomst van de crypto is fraude en criminaliteit een veel voorkomend probleem binnen de sector. Vooral in decentralized finance worden gebruikers amper beschermd tegen malafide actoren. De laatste jaren probeert DOJ en ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) harder op te treden tegen crypto-criminaliteit. 

David Meisenheimer van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, noemt de HyperFund zaak een goede stap in de juiste richting.

“De illegale activiteit in deze zaak is precies het type misdaad dat de IRS en onze partners bij de autoriteiten tegen willen gaan. Deze aanklachten sturen een duidelijk signaal dat we de middelen en de interne standvastigheid hebben om onze financiële systemen te beschermen met ijverig onderzoek, vervolgingen en het verantwoordelijk houden van degenen die Amerikanen proberen op te lichten.”

Het bericht Crypto oplichters aangeklaagd voor giga-diefstal van $1,9 miljard verscheen eerst op Crypto Insiders.