Tether, het bedrijf achter de populaire stablecoin USDT, zet elk kwartaal uiteen wat de stand van zaken rondom zijn balans is. De opwaartse trend van het afgelopen jaar heeft het bedrijf goed gedaan, want het heeft opnieuw een recordwinst behaald. Ook heeft het meer extra cash als onderpand dan ooit.

Tether behaalt recordwinst

In een persbericht schrijft de stablecoin-uitgever dat het in het vierde kwartaal een nettowinst van 2,85 miljard Amerikaanse dollar heeft behaald. Dat is opnieuw een record. In het derde kwartaal behaalde het namelijk nog een ander record. Voor het eerst bestond toen 85,7 procent van het onderpand voor zijn stablecoin-aanbod uit cash en cash-equivalenten, wat de industrie beschouwt als zo veilig mogelijk.

Ook de nettowinst is flink gegroeid. In mei van 2023 lag dit bedrag nog op 1,48 miljard dollar, het bedrag is inmiddels dus bijna verdubbeld. De winst bestaat vooral uit operationele winst, wat weer grotendeels afkomstig is van het dividend dat het heeft ontvangen op het portfolio van Amerikaanse staatsobligaties en kapitaal in geldmarktfondsen dat deel uitmaakt van het onderpand.

Verder lag de nettowinst voor heel 2023 op 6,2 miljard dollar, waarvan 4 miljard dollar bestaat uit de ontvangen rente.

Een ander deel is afkomstig uit ‘strategische projecten’, zoals Bitcoin (BTC) mining, AI-infrastructuur, peer-to-peer (P2P) telecommunicatie en andere bezigheden. Helaas geeft het hier verder geen details over vrij. In ieder geval weten we dat het sinds november direct investeert in bitcoin mining.

De rest van de winst is afkomstig van ‘andere investeringen’, zoals goud en bitcoin (BTC). Dat staat namelijk ook op de balans. Echter is niet duidelijk of Tether deze activa heeft verkocht; het zou kunnen dat het een ongerealiseerde winst betreft. Het is immers onderdeel van het onderpand van USDT.

USDT op all-time high

Over USDT gesproken, stablecoins vormen wederom het gros van Tethers schuld. In totaal heeft het ongeveer 97 miljard Amerikaanse dollar, terwijl het ongeveer 91,6 miljard dollar aan schuld heeft. In totaal heeft het dus 5,4 miljard dollar aan extra reserves. De stijging van de bitcoin koers en van goud zal hier flink mee hebben geholpen.

Er bestaat nu namelijk meer USDT dan ooit – op woensdag betrof de marktwaarde volgens CoinGecko bijna 96,4 miljard dollar. Ondanks deze groei zijn de reserves dus harder gegroeid.

Het bericht Crypto gigant Tether boekt groot financieel succes, met recordwinst verscheen eerst op Crypto Insiders.